Vi ses igjen!
Edoramen er nudler i tråd med Credo-filosofien, laget med lokale råvarer etter japansk tradisjon. Edoramen var naboen til Credo på Lilleby i Trondheim og er nå stengt, men idéen lever. Vi ses igjen!
Vi får sopp og gris fra Trøndersopp
Jørgen Baumfelder driver familiegården i Leksdal som har gått i arv siden 1800-tallet. Her driver han vanlig gårdsbruk med skog og kombinert besetning, med ca 400 gris og eget laboratorium for dyrking av ulike soppfamilier, med vinter, vår og sommerrom. Alt Jørgen dyrker soppen på kommer fra Verdal: korn, kalk, sagflis, hvetekli og vann. Det tar ca 3 måneder å lage soppen.
Helheten er viktig for oss. Vi får hel soppgris fra Trøndersopp som er foret på soppsubstrat som blir til overs ved sopproduksjonen, og vi bruker alt av dyret: kjøtt fra lår, bog og ytrefilet - mens alle bein går til kraften. Og vi digger at Jørgen gjør det mulig å bruke lokalproduserte varianter av sopp! Vi bruker shiitake-sopp til dashi, shoyu and soya, og i selve suppa. Sopp er ferskvare: mye av vannet i soppen fordunster under transport, som forringer kvaliteten betydelig. Importert sopp vil derfor ikke kunne holde like høy kvalitet som dyrket lokalt.
Vi bruker kun urkorn
Landhvete er den mest brukte kornsorten på grunn av kornets bakeegenskaper. Den er rik på E-vitaminer, B-vitaminer og proteiner. Vi bruker den eldre hvetesorten, som er mindre vanlig i dag. Disse er mindre foredlet og har bevart et høyt nivå av næringsstoffer.
Svedjerugen kom til Norge på 1600-tallet. Den ble i en periode ansett som en tapt sort inntil det på 70-tallet ble funnet 10 korn på en låve på Finnskogen. Dette ble redningen for norsk svedjerug. Sju av disse kornene spiret og er opphavet til norske svedjerugsåkre. Den kan bli over 2,5 meter høy og er en vakker skue på åkeren, og har en kraftig og dyp aroma.
Kjempedurum er en Italiensk hardhvete. Den har urgammel histore med emmer som utgangspunkt og har store korn. Det italienske melet inneholder mer av kornets indre kjerne. Deigen har derfor bedre evne til å oppta mer fuktighet, som gir lette og luftige bakverk med sprø skorpe.